Welk soort entertainment kies ik voor mijn volgende event

Heb je moeite om te kiezen wie de muziekale sfeer mag verzorgen op je huwelijks - bedrijfsfeest? Huur geen kat in een zak, maar ontdek hoe je de geschikte DJ of live band vindt en waar je moet op letten.Eén ding is zeker: Muziek kan je huwelijksfeest maken of kraken! De muziek op je huwelijksfeest zorgt er voor dat je genodigden zich amuseren tot in de vroege uurtjes of in het slechtste geval, vroeg in bed belanden. Het is dus zaaks om een DJ of live band te vinden die het publiek aanvoelt en hierop kan inspelen. Er een vinden is meestal de combinatie van het rondvragen aan vrienden, zoeken op internet, bezoeken van beurzen en snel reageren als je er een gevonden hebt, want zoals steeds worden goede DJ's of bands een hele tijd op voorhand gereserveerd.

Soort muziek

Het type muziek die op je huwelijksfeest gebracht wordt zet zonder meer de toon van je feest en kan zelfs passen binnen een bepaald thema. Bedenk welke soort muziek jullie zelf graag horen, maar vergeet in geen geval rekening te houden met je genodigden. Onze raad: geef je persoonlijke muziekvoorkeur door aan de muziekmaker(s), maar geef deze voldoende vrijheid om in te spelen op wat het publiek wenst. Op een huwelijksfeest zijn er meestal gasten aanwezig van alle leeftijden en van alle muziekvoorkeuren. het is dus belangrijk dat iedereen zich aangesproken voelt om zich uit te leven op de dansvloer.

Budget

Bij een Amerikaanse studie die werd uitgevoerd door de American DJ Association (ADJA) is gebleken dat het entertainment op een evenement naast de catering als één van de belangrijkste elementen wordt gezien. Zo blijkt dat bezoekers, enkele maanden na het evenement, nog perfect het entertainment kunnen herinneren. Het budget die wordt uitgegeven voor entertainment is wel opvallend laag tegenover het totale budget van het feest.

Op budgetgebied zal een DJ doorgaans minder kosten dan een live band. Niettemin kan er tussen DJ's onderling ook een groot prijsverschil zijn, afhankelijk van het materiaal (en reservemateriaal) waarmee de DJ werkt, of het op een weekdag dan wel in het weekend is en afhankelijk hoe gegeerd de DJ is.  De prijzen die tegenwoordig gangbaar zijn voor all round dj’s die een volledige avond draaien op huwelijksfeesten variëren tussen de 350€ en 800€.

What's in a name?

Een deejay brengt dan wel geen live muziek, maar is zeker ook de naam artiest waardig. Een goede DJ gaat op een artistieke en intuïtieve manier om met muziek en zorgt voor aangename overgangen tussen de nummers (zonder ongewenste stiltes of door elkaar bonzende ritmes), voelt aan in welke richting hij z'n publiek kan sturen en zorgt er bovenal voor dat iedereen zich kan amuseren op het feest, van jong tot oud.

Kies je muziekmaker

In het ideale geval heb je de DJ of live band die je wilt reeds aan het werk gehoord en gezien. Is dit niet het geval? Ga dan te rade bij vrienden die reeds trouwden en vraag naar de ervaringen met hun DJ. Zoek verschillende disc-jockey's op internet of op deze website. Bekijk of je dj referenties kan voorleggen of misschien heeft hij wel videobeelden van zichzelf. Vraag eventueel op welke feestlocaties hij het laatst gespeeld heeft en contacteer de uitbaters van die feestzalen om te horen wat zij van betreffende DJ vinden.

Voor je beslist

Je hebt een disc-jockey gevonden met goede referenties? Neem de tijd om enkele duidelijke afspraken te maken. Of hij/zij bereid is jullie lievelingsmuziek te spelen en eventueel aan te schaffen indien hij deze niet zou hebben. Verzoek steeds om alles op papier te zetten van wat het kost, wat je voor die prijs krijgt, of er eventueel bijkomende kosten zijn voor bvb. extra uren, of je een maaltijd moet voorzien, enz.. Vraag ook naar de annulatievoorwaarden (je weet nooit dat er iets tussenkomt) en wat er voorzien is indien de DJ zelf verhinderd zou zijn (door bvb. ziekte of een ongeval). We kunnen het niet genoeg vermelden, goede afspraken maken goede vrienden.

The icing on the cake

Heeft u ook al eens gedacht aan een leuke live band voor tijdens uw receptie, een verrassingsact zoals een saxofonist die de dj komt versterken. Tegenwoordig zijn er heel wat alternatieven om je feest onvergetelijk te maken. Daag ons uit.